Hundekøb går galt for mange danskere

Lige nu er der tusindvis af danskere der sidder derude, med drømmen om at få en sød lille hundehvalp. Desværre går en stor del hundekøb dog helt galt for mange danskere, da den kommende ejer, ikke sætter sig godt nok ind i hundens behov, og sine egen realistiske kunnen.

Et eksempel kan fx være at man køber en hund, som har et stort aktiveringsbehov, mens at man ikke selv er særlig aktiv, som er en fejl, tilsyneladende mange danskere begår, og det går i sidste ende ud over hunden, som må finde sig et nyt hjem, med en forhåbentlig lidt mere fornuftig ejer end den forrige. Hvis en hund ikke får den tilpasse mentale, og fysiske stimulering, så går der ikke lang tid før man får en utilfreds hund, som ingen parter kan holde ud.

– Når man anskaffer sig et dyr, så forpligter man sig også til at tage sig godt af det. Også selv, hvis man ikke længere er i stand til at beholde dyret, og derfor må finde et nyt kærligt hjem til det, fortæller Anders Hansen, grundlægger af MUY.

Det er altså derfor meget vigtigt, at man sætter sig godt i racen man godt kunne ønske sig, inden at man går ud og skaber en dialog med opdrættere.

Er du i tvivl om hvilken hund du skal vælge?

Heldigvis findes der flere forskellige tests på nettet, hvor man kan fortælle lidt om hvad man leder efter i en hund, og som derefter peger dig i den rigtig af hunderacer, som du bør vælge. Hvis du er i tvivl, så kan du tage denne hurtige test – Test dig selv: Hvilken hund skal jeg vælge? som er udviklet af MUY.

Her er nogle gode råd du kan stille dig selv

1. Har du tiden og overskuddet?

En hund kræver din opmærksomhed og omsorg dagen lang. Det er også vigtigt at huske på, at hunde maksimalt bør være alene hjemme 5 timer dagligt. Typiske problemer hos hunde, opstår da de ikke får oplevet nok; de har brug for at komme ud i naturen, og møde fremmede lugte. Derudover skal hunden aktiveres flere gange dagligt, selv når vejret er koldt; og nej, det er ikke nok bare at lukke den ud i baghaven. Du bør også tænke på pelspleje, som kan afhænge alt efter racen du vælger, og naturligvis opdragelse af din hund.

2. Tænk fremadrettet

Det er vigtigt at huske på, at du skal leve med hunden i de næste 7-13 år. Spørg derfor dig selv, hvor du ser dig selv, eller din familie til den tid, og om en hund passer ind i den hverdag. Drømmer du om at bo i udlandet, eller rejse meget, så bør du måske ikke anskaffe dig en hund lige foreløbig.

3. Ansvaret er altid de voksnes

Det kan være at dine børn har fået lokket dig til at få en sød hund i familien, men husk på at børns interesser hurtigt kan ændre sig igen. Måske har de endda lovet dig, at gå tur med hunden dagligt, og alt det andet. Ansvaret for hunden vil dog altid ligge hos de voksne. Hvis det drejer sig om mindre børn, så bør hunde aldrig være alene med børn uden en voksen tilstede alligevel.

4. Tag hundens størrelse i betragtning

Størrelsen på din hund kan have betydning, alt efter hvor du bor, og hvordan din hverdag ser ud. Større hunde har typisk en større appetit, end de mindre hunde, hvilket betyder højere udgifter til foder. Alle størrelser har dog lige så meget behov for opdragelse, og hver især har deres fordele.

En lille hund, kan være nem at tage med på arbejdet, eller i byen. Bor man i en lejlighed på femte sal, og er der trapper involveret i ens dagligdag, så spiller hundens størrelse også en vigtig rolle.

Husk: Hunde der ikke er fuldt udviklet endnu, må aldrig selv gå op og ned ad trapper, da dens knogler og muskler belastes; derfor skal hunden bæres op og ned i de første mange måneder. Spørg dig selv, om du kan holde til det, hvis du vælger en større hund.

5. Tænk på omkostningerne

– Det er ikke billigt at have en hund. Hvis man ikke kan tilsidesætte minimum 1.000 kr. til en hund om måneden, så bør man virkelig overveje om man overhovedet burde anskaffe sig en, siger Anders Hansen.

Husk på at det desuden er lovpligtigt at have en ansvarsforsikring til sin hund; en sygeforsikring er også at foretrække, så udgifter til både planlagte, og uplanlagte dyrlægebesøg kan blive dækket. Derudover kommer der yderligere udgifter til foder, godbidder, legetøj, transportbur og alt det andet.

6. Traf beslutningen i fællesskab

Det er en stor beslutning at anskaffe sig en hund, og alle i familien skal være indforstået med de ændringer, som en hund kan påføre hverdagen i hjemmet. Skal man på besøg hos venner, eller på ferie, så bør man så vidt muligt tage hunden med, eller finde en fast hundepasser, som hunden er tryg ved.

7. Vælg den rigtige race

Det er ikke altid nemt at finde den rigtige race; der findes nemlig hundredevis af hunderacer, som hver især er forskellige på deres egne måder. Heldigvis kan du gå på opdagelse hos MUY, hvor vi har samlet racernes karaktertræk og raceportræt, så du nemt kan finde den rette. Vælger du en blandings-race, som fx en Labradoodle, så kan det være sværere at forudse, hvordan den vil udvikle sig; men de kan naturligvis stadig være lige så gode familiehunde som racehunde. Hvis du er helt på bar bund, så kan du tage vores hurtige test, og få et fingerpeg på hvilken retning du skal lede i.

8. Find en god opdrætter

Det er en tillidssag at finde en god opdrætter, husk samtidig på at opdrætteren ikke er forpligtet til at sælge dig en hvalp, og måske endda forlanger at udvælge en hvalp til dig. Hvis det ikke er okay med dig, så bør du vælge en anden opdrætter. Du bør altid finde flere opdrættere, og besøge dem alle sammen. Du kan samtidig få en god idé til hvordan hvalpen vil udvikle sig, ved at se forældrene. Man kan, og bør altid forlange at se tæven (moren) og eventuelle søskende i kuldet; bemærk om de virker sunde, raske og imødekommende i deres omgivelser.

En god opdrætter sørger desuden for at hvalpene bliver socialiseret, og vender sig til hverdagsting, som at køre i bil, være sammen med børn og voksne af begge køn, og har ikke noget at skjule. Kender du en god ven, eller familiemedlem som ved meget om hunde, så kan det være en fordel at tage ham eller hende med. Undersøg desuden om hvalpen har en stambog, og undersøg organisationen yderligere.

Kilde: MUY

Skriv et svar