FIFA bundkorrupt – Qatar kan miste VM22

Det er ikke udsigterne til tabet af 4.000 gæstearbejderes liv ved konstruktionen af futuristiske stadions til VM22 i ørkenlandet Qatar, der skræmmer FIFAs ledere. Det var heller ikke fodboldspillernes liv og helbred. Næh, problemet er at FIFAs ledelse er taget i at være stang korrupt.

FIFAs Sepp Blatter 2014 (CC BY wikimedia).

Undersøgelser om baggrunden for den noget overraskende afstemning, der gav outsideren Qatar rettighed til VM i fodbold i 2022 er pågået længe. Leder af FIFA, Sepp Blatter, har selv i maj kaldt beslutningen en “fejl”.

Nu tyder en del på, at Qatar har købt stemmer for 5 millioner dollar. En afslørende serie i Sunday Times viser, at Qatar har sendt 335.000 dollar til lederne af 30 afrikanske fodboldforbund.

Sideløbende har Qatar allerede investeret omkring 100 milliarder dollar i infrastruktur og klimaanlæg til de planlagte 5 stadions. Amnesty International og den internationale fagbevægelse har påpeget arbejdsforhold, der vil medføre de 4.000 dødsfald på arbejdspladserne.

Skandalen ruller

Dokumenter synes tydeligt at vise, at tidligere vicepræsident i FIFA, Jack Warner og hans familie fik udbetalt ca. 10 millioner kroner af et Qatari firma lige efter afstemningen. Warner er fra Trinidad.

Den britiske avis Telegraph kunne således i marts “bevise”, at Qatars FIFA-medlem Mohamed Bin Hammam har sendt store beløb til samme Warner for “udført arbejde.” Hans to sønner fik også millionbeløb.

Jack Warner har siddet i FIFAs ledelse i mange år. Han var en af de 22 personer, der gav VM18 til Rusland og VM22 til Qatar. Det amerikanske forbundspoliti har undret sig over betalingerne, ligesom en bank Cayman Island nægtede at håndtere pengene.

Mere end mistanker

Konkurrencen om at være vært for VM18 var hård, men overraskende nok fik favoritten Storbrittannien kun to stemmer i 2010. Før beslutningen var en FIFA-leder taget i et forsøg på at sælge sin stemme. En anden bad om kontrakter. Begge blev smidt på porten.

De resterende 22 stemmeberettigede fortsatte, selv om en whisleblower afslørede, at en af kandidaterne havde købt tre afrikanske medlemmers stemmer. Vedkommende trak sine udtalelser senere. En anden højtstående FIFA-person kunne bevidne fire forskellige forsøg fra FIFA-ledere på at få kontrakter og tjenester mod deres stemmer.

Omtalte Jack Warner fra Trinidad var en af dem. Han måtte forlade alle fodbold-æresposter i 2011, da han blev afsløret i at kanalisere penge til caribiske fodboldledere til fordel for Mohamed Bin Hammam fra Qatar, der gerne ville være formand for FIFA. Det blev han så ikke.

Afsløret

Nu er britiske Sunday Times ude med en stribe artikler på basis af en væld af dokumenter, der mere end tydeligt skulle dokumentere Homamed Bin Hammam bestikkelser med omkring 5 millioner dollar, skriver Vice News. Der er tale om bankoplysninger og emails.

FIFA har sin egen (uafhængige) undersøgelse kørende ved Michael Garcia, men hans rapport er ikke ude før i næste uge (9. juni). Garcia har også modtaget informationerne fra Sunday Times. Datoen er lige før FIFAs årsmøde og lige før VM14 indledes i Brasilien.

Afhængigt af Garcias afsløringer om forløbet i bud-processen om at blive vært risikerer Qatar helt at miste licensen til VM 22, et valg som fodboldfans i forvejen har kaldt vanvittig på grund af landets klima.

Alternativet

Der har været en del snak om simpelt hen at flytte VM22 til om vinteren, men det vil smadre køreplanerne for fodboldsæsonerne i Europa, så den model går ikke.

Mulighederne for en ny afstemning tegner sig, hvilket forsmåede potentielle værtslande som Australien og Japan støtter. USA er på sidelinien. Hvordan en ny afstemning kan foregå og hvilken pris, den måtte have, er uvist. FIFA har ikke prøvet den slags før.

FIFAs leder Sepp Blatter har fået sig et stort problem, idet det jo i sidste ende er formandens ansvar, at hans team er dybt korrupt.

Lad det være kendt også, at Qatar afviser at have gjort noget forkert.

Skriv et svar