Skuevalg mens borgerkrigen raser

Kan man afvikle et realistisk præsidentvalg midt under en borgerkrig? Hvad hvis grundloven dikterer det? Syriens Bashar al-Assad har fulgt sit lands regler, som han selv har fået vedtaget, og gennemført valg af sig selv de steder, hvor hans militær styrer.

Foto fra Syrien (CC BY wikimedia).
Foto fra Syrien (CC BY wikimedia).

Planen om at afvikle et valg i Syrien, mens kuglerne flyver i store dele af landet, har en indre logik, der alt andet lige legitimerer herskeren. Assad overholdt grundlovens bestemmelse om valg, selv om hans styre hverken kan kaldes frit eller demokratisk.

Processen bliver da også underkendt udenfor landets grænser; altså blandt hans fjender som USA, UK, EU, Frankrig og Tyrkiet. Det er nærliggende at gøre grin med skuespillet og nægte ham den ønskede legitimitet.

Stor sejr

Valget, der blev afviklet tirsdag, indeholdt forskellige nyskabelser. For eksempel var der mere end en kandidat, så folket måtte vælge et navn og ikke bare skrive ja eller nej til en enkelt allerede fungerende hersker som Bashar eller tidligere hans fader Hafez.

Vinderen, der af alle var forudset som Bashar al-Assad, får således en ny syv-årig regeringsperiode. Han vandt da også stort med 88,7 procent af de afgivne stemmer, skriver AP.

Bashar al-Assad er medlem af den shiitiske Alawit retning af islam. Gruppen er en absolut minoritet, så de mange stemmer tyder på, at mange sunni-muslimer har stemt på ham i de områder, hvor de kunne. Valgkommissionen var sammensat af sunnier.

Oprørerne flest ude i lande er også sunnier, og de er finansieret af sunni-styrer som dem i Saudiarabien og Qatar. På Assads side er Iran og libanesiske Hezbollah, begge shiitiske, men det er hans venner i Rusland ikke.

Borgerkrig

Ingen kan være i tvivl om, hvor rædselsfulde forholdene er i store dele af Syrien. Borgerkrigen menes nu at have krævet mindst 160.000 mennesker livet, en tredjedel af de 23 millioner indbyggere er flygtet og store dele af landet er i ruiner.

Nyhedsbureauet AP har således talt med mange vælgere, der støtter op bag Bashar al-Assad, heriblandt også flygtninge, der ikke behøver at være flygtet fra hans tropper. På mange måder var han en del af moderniseringen af Syriens og landets økonomi. Samtidig driver manden en politistat af værste skuffe, så folk er bange for at tale ham imod.

Da han besluttede tidligt i 2011 at slå brutalt ned overfor fredelige demonstrationer, beskyldte han alle i sin opposition for at være fremmede agenter og provokatører. I dag har han til dels ret, idet dele af Syrien er i hænderne på fremmede islamitiske militser som Islamic State of Iraq and the Levant.

Valget tirsdag

Bashar al-Assad havde to modkandidater uden store muligheder for at vinde. Den ene var Hassan al-Houri, en ukendt forretningmand, der for et dusin år siden have et ministeransvar. Han er uddannet i USA. Den anden var Maher Hajjar, leder af det kommunistiske parti.

Ingen af de to nåede andet end få procent. Afstemningen var nogle steder hektisk med lange køer. Vælgerne kunne visse steder få udleveret en nål, hvis de ville stemme med frisk blod. Der var 15.8 millioner potentielle vælgere, der blev betjent på 9,600 valgsteder.

Områder og byer, kontrolleret af oprørere, var udenfor rækkevidde af valget. Det drejer sig om de fleste byer i landets nordlige og østlige dele, Deraa provinser mod syd og forskellige mindre områder ganske tæt på hovedstaden Damascus.

Al-Jazeera bragte et godt grafisk overblik op til valget.

Bashar al-Assad vandt en jordskredssejr og kan regere i 7 år mere. Valgkommissionen siger, at han fik 10,319,723 stemmer (88,7 procent). Deltagelse var 73,42 procent, og hans støtter fejrede sejren i gaderne onsdag.

Ikke meget vil blive forandret af den grund. I henhold til grundloven; altså den seneste, har præsidenten noget nær diktatorisk politisk magt og er øverkommanderende for hær og politi.

Skriv et svar