Orkaner med kvindenavn mest dødbringende

Havde flere amerikanere evakueret New Orleans forud for Orkanen Katrina i 2005, hvis dens navn havde været Kasper? En sammenligning af orkaner viser, at dødstallet måske var blevet langt mindre end 1.800.

Harricane Katrina (CC BY flickr).
Orkanen Katrina (CC BY flickr).

Forskere har nu konstateret, at folks forventninger til en orkan med kvindenavn er mindre dramatiske, hvilket medfører flere ofre. Forskellen på antallet af ofre er ganske stort. Slige køns-stereotyper koster menneskeliv.

Meteorologer og geologer har studeret følgerne af orkaner med engelsksprogede navne i 60 år. I laboratoriet har de igen vist, at folks forventningerne til naturkatastrofer er underlagt fordomme om kønnene.

Sæsonen for tropiske cykloner i Atlanterhavet begynder officielt den 1. juni, og i 2014 vil vi komme til at høre om hurricanes med navne som Christobal, Gonzalo og Josephine i Atlanterhavet og Elida og Genevieve i det østlige Stillehav. Hurricane Amanda har allerede gjort opmærksom på sig selv i Stillehavet, oplyser DMI.

I dag vedligeholder FN-organet WMO (World Meteorological Organization) hele 10 officielle og en uofficiel navneliste for tropiske cykloner. De er inddelt efter de geografiske områder, hvor forskellige navngivningsmetoder anvendes.

Blæsevejr

Orkaner kaldes ude i verden hurricanes, tyfoner eller cycloner afhængigt af region, men alle betyder de livsfarlige vindstød, vilde skybrud og oversvømmelser.

Vinden cykler rundt i en gigantisk cirkel med hastigheder over 119 km i timen for en kategori 1 – hastigheden er 249 km i timen for en kategori 5.

Tyfonen Hajyan ramte Filippinerne i november 2013, og dræbte utalte tusinder af mennesker. I 2008 ramte Hargis Myanmar – bagefter kunne man ikke finde 140.000 mennesker.

Skriv et svar