By efter by trækker sig fra 2022 vinterlege

Den Internationale Olympiske Komite (IOC) har mere end vanskeligt ved at finde en værtsnation/by for vinterlegene i 2022. På stribe trækker byer sig, fordi deres befolkning ikke vil betale omkostningerne, og fordi effekten måske ikke er så gylden som lovet.

Sochi 2014 ( Foto: Korean Olympic Committee)
Sochi 2014 ( Foto: Korean Olympic Committee)

Næste vinterleje (2018) arrangeres af Pyeongchang i Sydkorea. men der er ingen relevante ansøgere tilbage udover Zhangjiakou (Kina) og Almaty (Kazakhstan). Karakteristisk for de to sidste er, at der spørger man ikke befolkningen om deres mening.

Folkets røst

Polske Krakow har trukket sin ansøgning, fordi 70 procent befolkningen ikke vil betale regningen. Tanken var at afvikle dele af konkurrencerne i Slovakiet.

Stockholm trak sig i januar. Kun 35 procent i Oslo ville lege med. Müchens vælgere har også sagt Nein. Svejtsiske Davos ligeledes. Måske forståeligt har Ukraine lagt sin ansøgning i mølposen. Så der er kun to tilbage.

Prisen for vinterleje er steget, fordi byer hver gang ønsker at overgå forgængeren. Prisen for russiske Sochi menes at have været 51 milliarder dollar, selv om mange af pengene gik til lokal udvikling.

Sporene skræmmer

Diskussionerne ruller i Vancouver (Canada), om byen er parat til at tage endnu en tørn efter oplevelsen i 2010. Det er langt fra nok at have infrastrukturen, siger skeptikere. 

Sporene, der skræmmer, er formentlig udover omkostningerne den storpolitiske ballade, der opstod omkring Ruslands indenrigspolitik rettet imod homoseksuelle og undertrykkelse af ytringsfrihed.

Og kontroverset om FIFA’s VM14 i Brasilien. Der har været enorme gadeoptøjer i brasilianske storbyer på grund af prioriteringerne.

For at ikke tale om super-varme Qatars 2022 VM-værtsskab og landets systematiske misbrug af arbejdere ved byggerierne. Et tab på 4.000 liv som følge af rædselsfuldt arbejdsmiljø anslås af the internationale fagbevægelse, ITUC-CSI.

Til juli kommer Den Olympiske Komites liste over anerkendte ansøgere, og så skal beslutningen  tages næste år den 31. juli.

Skriv et svar