Verden hiver og slider i Ukraine

Ukraines militær har indledt en rå offensiv imod de russisk-orienterede rebellerne i landets østlige dele. Samtidig har Rusland efter måneders blokering af FN’s Sikkerhedsråd i sagen, indkaldt til et møde om en våbenhvile. Det mødes med en ret kold skulder.

Petro Poroshenko (CC BY wikimedia).
Petro Poroshenko (CC BY wikimedia).

Valget af Petro Poroshenko er nu bekræftet officielt i Ukraine, skriver Kyiv Post. Han vandt godt og grundigt i alle regioner. Helt balanceret var valget ikke, idet vælgere i Østukraine deltog betydeligt mindre end i resten af landet (på grund af uroen og separatisterne). Poroshenko indsættes på lørdag.Rusland har nærmest daglig opfordret til at kampe ophører, men det møder ikke den store respekt, når netop Rusland menes at stå bag uroen og efter annekteringen af Krim-halvøen. Politisk hykleri kalder vesten det. Rusland fremfører, at situationen bliver værre og værre.

Møde

Initiativerne kommer samtidig med, at USA’s Barack Obama indleder en rundrejse i Europa for at mindes afslutningen af anden verdenskrig, hvor netop Ukraine bliver det vigtigste emne.

Særligt interessant bliver det, at Obama og Putin begge vil være til stede samme sted, og det vil Ukraine nyvalgte præsident også være. En stribe andre Østeuropæiske lande vil være repræsenteret. Polen er vært.

Lige under overfladen ligger den massive gas-krise; altså betaling af russisk leveret gas til Ukraine. Moskva har givet et tilbud, der skulle sikre leverancer et år frem, men landene kan hverken blive enige om pris eller betaling af milliard-gælden for tidligere leverancer. Fristen var ret kort; en uge indtil på mandag.

Etnisk selvstændighed

I et noget (tilsyneladende) malplaceret forslag har Ungarns premierminister foreslået, at etniske ungarere i Ukraine vestlige dele skal have autonomi. Det der med regionalt autonomi er kontroversielt lige nu, men Ungarn fisker efter en fremtidig aftale, skulle Østukraine få selvstyre.

Det kunne også være, at Viktor Orban spiller for det hjemlige galleri ved at kræve kulturel selvstændighed (dobbelt statsborgerskab mm.) for de 200.000 etniske ungarere i Ukraine. Netop rettigheder for ungarere i udlandet var en del af hans valgkamp løfter. Forslaget er pure afvist.

Skriv et svar