Tunfisk flytter til Grønland

For første gang i over 100 år er der fanget tun i Danmarksstrædet langs Grønlands østkyst. Der er tale om tre blåfinnede tun på hver over 100 kilo. Krabaterne har fulgt deres aftensmad mod nord.

Blåfinnet tun (Foto: aqua.dtu.dk)
Blåfinnet tun (Foto: aqua.dtu.dk)

Den yderst overraskende fangst skete i august 2012, oplyser DTU Aqua. I år 1900 strandede en af arten på Grønlands sydspids, ellers er slig ikke set. Årsagen, oplyser forsker Brian MacKenzie er det varmere vand.

Følg med i Verdensnyts daglige (gratis) nyhedsbrev.

Blåfinnede tun færdes i farvande med over 11 grader celsius temperatur, men i 2012 var vandet langt Østgrønland altså varmt, og favoritmåltidet makrel var draget mod nord.

Kvotaer

Det er klimaforandringer, der skaber forandringer i fiskenes adfærd. Forskerne håber, at den heldige fangst og anden vide kan hjælpe med at forklare, hvorfor denne tunfisk i 1960′er forsvandt fra danske farvande. Andre lande er også opmærksomme på mulighederne.

Således har Norge og Island hver opnået kvoter på at fiske 30 ton blåfinne tun i 2014. Under alle omstændigheder er makrel og sild migreret mod nord og findes nu omkring Færøerne, Island og Norge. Og altså om sommeren langs Grønlands østkyst.

Skriv et svar