Kæmpehær skal passe på VM14 i fodbold

Brasilien er i færd med at mobilisere 157.000 politi og soldater, der skal levere sikkerhed for tre millioner nationale fans og 600.000 forventede fodbold-turister. De mange uniformerede skal placeret omkring de 12 spillesteder og 21.000 er i beredskab, skulle noget særligt ske.

Et af de kostbare og kontroversielle stadion, som er bygget til VM14 (Foti: FIFA)
Et af de kostbare og kontroversielle stadion, som er bygget til VM14 (Foti: FIFA)

Sideløbende med sikkerhed og utilfredshed i store dele af befolkningens med priser og fattigdom kommer et oktober præsidentvalg, der meget vel kan blive afgjort af  resultatet i FIFA World Cup, VM14.

Og demonstrationer og strejker har der allerede været adskillige af. Sidste år ramte befolkningens utilfredshed med den politiske ledelses prioriteringer – og skævheden forbundet med de store investeringer på 11 milliarder dollar. Folkemængder på millioner viste deres utilfredshed landet over.

Fra gadeoptøjerne sidste år (Foto: Cale)
Fra gadeoptøjerne sidste år (Foto: Cale)

Forsvarschefen mener ikke, at der vil komme en lignende bølge af demonstrationer. Det ville selvfølgelig ikke være et særligt godt billede at tegne, når Brasilien nu præsenterer sig selv om en social og industriel succeshistorie for verden. En gentagelse vil være pinlig.

Træningslejr

Mandag drog Brasiliens landshold på 22 mand i træningslejr på en bakketop i Teresopolis, der ligger udenfor Rio. Der var en demonstration af skolelærere, men den var ikke stor. De har været i gaderne i 14 dage og ønsker bedre forhold og højere løn. Politiet har også strejket.

Ved ankomsten blev spillerne mødt af både fans og demonstranter plus ca. 100 journalister.

Der hviler noget af en opgave på de 22 spillere, idet de har en tradition på 5 tidligere mesterskaber af hævde. Og at tabe i eget land efter så stor en investering vil være absolut ødelæggende for landets ry som fodboldens Mekka.

Dilma’s genvalg

Ydermere er det ganske vidst, at Brasiliens præsident Dilma Rousseff forsøg på at blive genvalgt vil afhænge af spillernes præstationer. Hendes popularitet er hastigt dalende og landets økonomiske vækst ligeså. Inflationen har været alt for høj i mere end 3 år.

Valget i Brasilien foregår i oktober, men kampen er allerede fløjtet i gang. Som ofte før, hvor økonomien halter lidt stiger aktiekurserne; således også på de brasilianske markeder. En brasiliansk finansspekulant i New York udtaler til Bloomberg, at “hvad der er dårligt for Dilma er godt for markederne.”

FIFA’s holdopstilling – VM14 sponsorer
FIFA’s holdopstilling – VM14 sponsorer

Forventningerne til Dilma Rousseff’s valgnederlag menes at være årsagen til, at flere statsejede firmaer oplever stigende priser på aktiemarkederne. Alt andet end et mesterskab vil blive taget som en national tragedie. Rousseff får en del af ansvaret eller æren.

Et mesterskab i VM14 eller ej kommer præsidenten stadig til at stå til regnskab for udryddelsen af fattigdom i Brasilien, og selv om 22 millioner i dag er mindre fattige, er der stadig over 7 millioner, der lever i yderste fattigsom.

Indledes 12. juni

FIFA World Cup, VM14, indledes den 12. juni og fortsætter til 13. juli. Og nej, Danmark spiller ikke med.

Skriv et svar