Juridisk brydekamp i Thailand

En ting er den nærmest konstante gadeuro i Thailand, hvor oppositionen under ledelse af Suthep Thaugsuban indtil videre uden held har forsøgt at tvinge regeringen og især premierminister Yingluck Shinawatra ned fra taburetterne. En anden er det juridiske spil.

Nu har Thailands anti-korruptions enhed sigtet 36 senatorer for ikke at følge reglerne, idet de deltog i et “kupforsøg” imod grundloven, skriver AP. De ønskede senatet på 150 medlemmer gjort fuldstændig folkevalgt, hvilket ville styrke sagen. Kun halvdelen af dem er folkevalgte.

I november 2013 måtte 7.000 politifolk beskytte senatet imod fysiske angreb, idet organet skulle bestemme, om den yderst kontroversielle amnesti-lov skulle forkastes (det blev den enstemmigt).

Netop regeringspartiets forsøget gennem denne lov på at hjemhente premierministerens eksilerede milliardærbroder er hovedårsag til balladen.

Anklager

Men de 36 senatorer anklages for at bryde grundloven og er derfor alle suspenderede, indtil senatet beslutter, om de skal straffes (med op til 5 års forbud imod politisk aktivitet). Faktisk støttede 308 politikere, nuværende og tidligere, lovforslaget, der blev vedtaget af flertallet men afvist af forfatningsdomstolen i november.

Thailands parlament blev suspenderet i december og et nyvalg arrangeret, hvor oppositionen enten forsøgte at sabotere eller nægtede at deltage. Legitimiteten af det kommende parlament vil således være til debat i samfundet.

Thailands anti-korruptions enhed har også fat i kraven på Yingluck Shinawatra efter anklager om hendes manglende bekæmpelse af korruption i samfundet. Netop anklager om korruption var årsagen til hendes broders (og tidligere premierministers) flugt til udlandet.

Yingluck Shinawatra kan således ligesom de 36 senatorer bliver indklaget for en statsret. Anti-korruptions enheden opererer udenfor regeringens og parlamentets kontrol. Adskillige af de sigtede senatorer bliver alligevel erstattet næste måned som følge af valget.

Skriv et svar