Regeringschef nægter at gå

Thailands premierminister Yingluck Shinawatra nægter at træde tilbage på demonstranters krav. En ting er at hun er folkevalgt med et stort flertal, en anden er at grundloven overhovedet ikke giver mulighed for det. Endelig ønsker demonstranterne en udemokratisk regeringsovertagelse.

Regeringschefen i Thailand forsøger af al magt at undgå voldsomme konfrontationer. Her Nan Thailand (CC BY flickr Bart van Poll).
Regeringschefen i Thailand forsøger af al magt at undgå voldsomme konfrontationer. Her Nan Thailand (CC BY flickr Bart van Poll).

Det betyder dog ikke, at hun afviser forhandlinger. Klog af skade kan politisk uro i Thailand udarte. Lige nu er der godt nok mange demonstrationer, men der foregår kun vold i ringe omfang. Demonstranter har nogle steder formået at invadere ministerier og andre regeringsbygninger.

Mandag kom turen til et forsøg på at invadere Shinawatras statsministerium. Det lykkedes ikke. Hun talte til befolkningen og lovede at bidrage sit til at gøre folket lykkeligt; altså indenfor lovenes rammer. Et nyvalg er ikke i syne. Dertil en landet for uroligt for tiden.

Bag protesterne

Suthep Thaugsuban mener, at Shinawatra skal forlade sin folkevalgte post nærmest øjeblikkeligt og overlade styret til et folkeråd, der end ikke skal være folkevalgt. Han vil formentlig selv gerne være medlem heraf.

Thaugsuban er tidligere leder af oppositionspartiet og vicepremierminister. Han er blevet tiltagende populistisk. Han har haft et møde med premierministeren uden at få sin vilje.

Stemningen er tiltagende fjendtlig og sammenstød mellem politi og demonstranter er blevet mere agggressive, rapporterer blandt andet BBC. Skoler, kontorer og universiteter lukker af sikkerhedsgrunde. Visse steder bølger tåregasskyer i gaderne.

Indtil nu er tre døde og 103 sårede under urolighederne.

Politisk koks

Påstanden er, at Yingluck Shinawatra er en fjernstyret mariot for sin broder Thanksin Shinawatra, der var premierminister indtil han i 2006 blev styrtet i et militærkup og flygtede for at undgå en fængselsstraf.

Parlamentets flertal, ledet af Yingluck Shinawatra, har klodset forsøgt at give dømte politikere som broder Thaksin amnesti. Det blev afvist af landets senat.

I en dom afgivet af Thailands statsret den 20. november afviste den et krav om helt at opløse Pheu Thai-partiet som illegalt; omend partiet blev kritiseret for sit forsøg på at ændre landets grundlov, skrev AP.

Det politiske mål herfor var at gøre senatet til et fuldt ud folkevalgt organ og ikke som nu halvvejs udpeget af dommere og ledere af statslige institutioner. Dette forsøg på reformer blev således skudt i sænk.

Tradition

Thailand og især hovedstaden Bangkok har “tradition” for massedemonstrationer, der kan blive ubehagelige. I 2010 besatte Shinawatra-støtter, de såkaldte rødskjorter, centrum i omkring to måneder. I løbet af konflikterne med militæret døde omkring 90 demonstrantrer.

Familien Shinawatra har sin støtte blandt landets fattige og i landdistrikterne, selv om Thaksin ansås for landets rigeste erhvervsmand. Deres parti, Pheu Thai, har simpelt flertal i parlamentet og kan afvise oppositionen demokratisk.

Lige nu er det så gul-skjorterne, de bedre uddannede og mellemklassens farve, der holder dele af Bangkok hen. Suthep Thaugsuban spiller på befolkningens enorme hengivenhed for kong Bhumibol og ønsker et royalt styre.

Mindretallet i parlamentet anklager regeringspartiet for at “bestikke” bønder ved at betale højere priser end markedsniveauet for lokal ris til skade for exporten. Thailand er ikke mere verdens førende ris-eksportør, forklarer BBC.

Skriv et svar