Kvinder har stor rolle i egyptisk undergrund

Yukka Shahin er ikke blot rapper, hun er også politisk aktivist, selverklæret feminist og jurastuderende. Og så er hun kvinde i Egypten, landet som 330 kønseksperter netop er blevet enige om, er det land i den arabiske verden, hvor det er værst at være kvinde.

Af Drude Schou Pallesen og Kiki Hynding Hansen, RAPOLITICS

På trods af forhindringer, er der en voksende undergrund af musik og kunst i Egypten, hvor kvinder spiller en stor rolle. De sætter bl.a fokus på de problemer, man ikke kan undgå at opleve som kvinde i Egypten og de fungerer som rollemodeller for mange unge egyptere, der kan nikke genkendende til problematikkerne og står overfor samme udfordringer. Med sine kun 22 år, er Yukka Shahin en af de kvinder, som har valgt at trodse sociale og kulturelle normer og italesætte nogle af disse mange udfordringer.

“Jeg rapper for at bryde med tavsheden inde i mig selv. Det var ikke nok bare at skrive mine tanker ned for mig selv. Jeg havde brug for at bryde med den tavshed, mange andre piger som mig oplever. Jeg ville inspirere dem til at sige, hvad de vil, gøre hvad de vil og ikke tage sig af, hvad andre folk synes om det.”

I en tid hvor de arabiske kvinders forhold og rettigheder diskuteres i danske og udenlandske medier, sætter foreningen RAPOLITICS bl.a. med fotoudstillingen YUKKA, fokus på en ung kvindelig rappers hverdag, og hendes kamp for kvinders rettigheder, i den egyptiske middelhavsby Alexandria.

Men som kvindelig rapper står man alligevel alene i Egypten. For her er hiphop-scenen ligesom de fleste andre steder i verden, domineret af mænd. Derfor har RAPOLITICS valgt at sætte fokus på netop disse piger og kvinder med projektet “Female Rap From Egypt” støttet af CISU. Projektet består af en udstilling, som viser, hvordan stærke kvinder – med Yukka som eksempel – takler hverdagens udfordringer i tiden efter revolutionen og politisk kaos.

Efter revolutionen d. 25. Januar 2011, er kvinder sat stærkt tilbage i forhold til deres politiske deltagelse, og egyptiske kvinder befinder sig i en særligt sårbar situation, hvor de i stigende grad udsættes for systematiske og organiserede overgreb, herunder vold, voldtægt, diskrimination og nedværdigende behandling. De fleste egyptiske kvinders hverdag er præget af forskellige former for chikane  det være sig på gaden, i busser, i skoler og på arbejdet.

Udover fotoudstillingen YUKKA d. 21. November, arrangerer RAPOLITICS også koncerten female RAPVOICES d. 23. November, hvor 3 danske kvindelige rappere vil optræde sammen med Yukka på Cafe Zorro. Yukka Shahin er i Danmark fra d. 19. Til den 26. November.

Skriv et svar