Filippinerne ramt af 24 tyfoner i år

Tyfoner er blevet nærmest hverdag for befolkningen i Filippinerne; omend ingen har været helt så ondsindet som Haiyan/Yolanda. Noget er helt galt fat, hvilket har fået landets delegat til miljøkonferencen COP19 i Polen, Yeb Sano, til at sultestrejke. 

Pakistan er et af de hårdest ramte lande med vejrkatastrofer. Her Nowshera efter monsunen i 2010 (CC BY flickr Zaiq Ali).

Filippinerne har haft besøg af 24 tyfoner i 2013, skriver Accuweather. Siden juni har Nari, Utor og Krosa ramt landet. Der er tale om 3 superstorme i år og 7 tyfoner alene i oktober.

Yeb Sano kalder sit lands lidelser under nutidens vejrlig for galskab og håber at få et meningsfuldt udkomme af 190 landes forhandlinger om at gøre noget ved klodens klimaproblemer.

Klima ja eller nej

Ingen kan sige, om sidste uges tyfon var sket uden klimaforandringer, men meterologen  Michael Mann anser det for sandsynligt, at netop miljø-ødelæggelserne har sat stormen på steroider.

Hvis man tror, at tyfoner som disse kun skyldes CO2-udledning , tager man groft fejl, mener Meteorolog og Senior Research Scientist ved University of Colorado i Boulder, Roger A. Pielke Sr. Andre klimafaktorer er også på spil.

Sammenfaldet mellem supertyfonen Haiyan/Yolanda, COP19 og den filippinske delegerede, hvis familie bor i den hårdest ramte by Tacloban er med at at forny debatten, om forurening og miljø-ligegyldighed opvarmer havet (hvilket fører til flere storme) og smelter isen ved polerne.

De kloge

Imidlertid er der videnskabelig enighed om, at klimaforandringerne ikke medfører flere storme, rapporterer Guardian. Imidlertid bliver de mere brutale med højere vindhastigheder. I Filippinerne er vejrmyndighederne overhovedet ikke i tvivl. Stormene bliver værre.

Videnskaben arbejder langsommere end tyfoner. Videnskabsfolk fra flere af verdens førende offentlige og private organisationer beskriver i en varm ny rapport, at der ventes flere beviser for en sammenhæng mellem klimaforandringer og hedebølger, superstorme og tørker. De forsøger at forklare 12 ekstreme vejrbegivenheder fra 2012.

Ude i verdens ørkener og rismarker, i bjergegne og fiskebyer fortæller ganske almindelige mennesker konstant om værre vejr end i mands minde. Ekstreme vejr-begivenheder sker alle vegne.

Rammer globalt

At klimaforandringer og vejrforhold modtager ringe opmærksomhed relativt til at mange andre problemer kan måske undre. Guardian opsummerer en rapport fra Oxfam, der forklarer at tørken i Rusland ødelagde en fjerdedel af landets høst i 2012. USA har haft 25 ekstreme begivenheder siden 2011 – hver har de kostet over en milliard dollars i skader.

Oversvømmelserne i Pakistan i 2010 pårørte 20 millioner mennesker og ødelagde 570.000 hektarer landbrugsjord. Tørken i Østafrika i 2011 påvirkede 13 millioner mennesker negativt og blev til massesult.

Ekstremt vej har i perioden fra 1993-2012 kostet over en halv million menneskeliv og 2,5 billioner dollars i ødelæggelser, oplyser en tysk halv-statslig researchorganisation ved navn Germanwatch.

Værst ramte har været Haiti, Filippinerne og Pakistan.; alle fattige lande.

Skriv et svar