7.000 politifolk vogter Thailands senat

(Opdateret med kommentar) Thailands senat er i en nød-session mandag for at overveje, om politikere med kriminelle sager siden 2006 skal have amnesti. Målet for lovgivningen, der blev vedtaget den 1. november i underhuset, drejer sig især om at tillade landets tidligere premierminister Thaksin Shinawatra at vende hjem fra sit eksil, forklarer nyhedsbureauet AP.

Thaksin Shinawatras støtter under en demonstration i 2010, hvor 90 blev dræbt af militæret (CC BY wikimedia)
Thaksin Shinawatras støtter under en demonstration i 2010, hvor 90 blev dræbt af militæret (CC BY wikimedia)

Tanken om at åbne en smutvej for Thaksin har i dagevis bragt tusinder borgere i gaderne for at protestere fredeligt. Muligheden for at Thailand atter bliver ramt af omfattende politisk vold, er politikernes bekymring. Landet har været relativt roligt i 3 år nu. I 2010 døde 90 af hans rød-skjortede støtter efter militæret brød langvarige demonstrationer.

Thaksin flygtede i 2008 fra sit hjemland for at slippe for en korruptionssag samt en dom for magtmisbrug og manglende respekt for kongen. Thaksin blev styrtet af et militærkup i 2006.

Nu er hans søster, Yingluck Shinawatra, valgt som premierminister. Familien Shinawatra nyder stor støtte i Thailands brede befolkning. De fører en populistisk politik rettet imod fattige. Imod sig har de gul-skjortede royalister, mellenstanden og velhavere. Disse udgør hovedparten af de protesterende.

Mere end Thaksin

Demonstrationerne for og og mest imod amnestiet handler ikke blot om rigmanden Thaksin men om alle andre korrupte i Thailand. BBC skriver, at landets anti-korruptionsdomstol anslår, at amnestiet kan omfatte 25.331 korruptionssager for domstolene. Oprindelig handlede regeringspartiets forslag blot om deltagere i politisk uro. Baggrund interview fra Economist her.

Udeladt fra amnestiet skulle være alle sager om majestætfornærmelse.

Protesterne, der foregår mest i folks frokostpauser, har samlet store mængde af befolkningen imod det stærke regeringsparti Pheu Thai. Loven blev banket gennem underhuset af partiets flertal, men i dag skal senatet altså debattere, om det kan godkende loven. Dette kammer blev efter kuppet i 2006 og en ny grundlov sammensat delvis af udpegede mennesker og valgte.

Beslutter senatet i dag at afvise loven sendes den tilbage til parlamentet, som i øvrigt ikke kan genfremsætte loven eller en ny version heraf i et halvt år. En afvisning ville være noget ganske nyt for det tandløse senat. Premierminister Yingluck Shinawatra bliver i givet fald nødt til at acceptere et sjældent nederlag for sit parti.

I den politiske kulisse finder man ikke overraskende storebroder Thaksin, der gerne vil hjem til Thailand. Fra sit eksil har han promoveret anmestiet heftigt, mens søsteren helt har holdt sig udenfor debatten og end ikke mødte op i parlamentet for at stemme. BBC skriver, at hun ikke “kun” er en fjernstyret nikkedukke for sin broder. Economist mener, at han fjernstyrer regeringen.

Skriv et svar