Dansk guldprojekt bliver national politik

Myndighederne i Filippinerne har besluttet at udrydde brugen af kviksølv i mindre og små guldminer i samarbejde med den lokale NGO Ban Toxics! and FNs industrifond UNIDO. Ban Toxics! er delvis finansieret gennem den danske NGO Dialogos, der sammen med forskningsinstitutionen GEUS også er teknisk rådgiver på projektet.

En klump guld udvundet ved hjælp af Borax (skærmbillede fra GEUS video)
En klump guld udvundet ved hjælp af Borax (skærmbillede fra GEUS video)

Løsningen er at bruge et rengøringsmiddel.

Omtalte projekt arbejder med at lære små og mindre ejere af guldminer at ophøre med at bruge det stærkt forurenende kviksølv i deres guldproduktion til fordel for det billige og uskadelige Borax. I øvrigt giver det større udbytte, og minearbejderne bliver ikke syge.

Nyheden kommer fra det officielle filippinske informationsbureau, der forklarer at miljø- og ressourcemyndigheder sammen med sundhedsministeriet og FN står bag aftalen med Ban Toxics! Planen er at etablere et nationalt uddannelsescenter for mineejerne og -arbejderne.

Undervisning

I lighed med det arbejdende forbilledet hos Ban Toxics! og Dialogos samt GEUS, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, vil der blive undervist i sundhed og teknisk uddannelse (se video) af de berørte.

Metoden handler om at undervise nøglepersoner, der så giver deres viden videre til kolleger i minerne. I et område af projektet er kviksølv allerede så godt som udryddet.

Ban Toxics fokuserer på at fjerne giftstoffer fra Filippinernes natur. Guldminerne udleder omkring 70 ton kviksølv i landets natur om året, og arbejderne har over 50 gange normen af stoffet i deres kroppe, oplyste WHO i 2006.

Skriv et svar