Tyrkiet får ultimatum af kurderne

Tyrkiets premierminister Recep Tayyip Erdogan har hænderne mere end fulde lige nu. Måske mere alvorligt end demonstrationerne i landets byer er en historisk konflikt. Erdogans tilløb til fred med kurderne i PKK risikerer at slå fejl. PKK har givet ham et ultimatum.

PKK leder Cemil Bayik (CC BY skærmbillede al-Jazeera).
PKK leder Cemil Bayik (CC BY skærmbillede al-Jazeera).

I det nordlige Irak er der udpeget en ny ledelse af den radikale kurdiske bevægelse PKK, og nu vil de ikke vente længere på Tyrkiets parlament, rapporterer al-Jazeera. Forhandlinger og løfter er udvekslet siden marts, og nu mener PKK, at tiden er inde til realiteter. Den fængslede leder Abdullaj Ocalan, der har forhandlet fredsprocessen, skal nu vise, at han har kontrol over udviklingen.

Cemil Bayik, PKKs nye leder i Irak, er utålmodig. Han er en af de overlevende grundlæggere af PKK og nu leder af den fælles-kurdiske organisation for Mellemøsten, KCK, skriver al-monitor. Samtidig anses han for en høg. Han udtaler i samtalen med al-Jazeera, at han ikke har tænkt sig at vente på, at tyrkerne slår dem i ihjel, og PKK vil tage deres forholdsregler.

Konflikten med Tyrkiet har varet 30 år og kostet tusinder liv. Planen fra foråret bestod blandt andet af tilbagetrækning af partisaner fra Tyrkiet som bytte for reformer. Erdogan siger, at PKK kun har trukket ganske få og PKK siger, at parlamentet ikke leverer varen i form af ændringer i landets grundlov.

Tyrkiets ledere har i al hemmelighed forhandlet med PKK-lederen Ocalan, og partisanerne mener, at tinden må være inde til at løslade den fængslede statsfjende. Men premierminister Erdogan påstår hærdigt, at parlamentet sandelig er i færd med at sikre reformerne. Deadline er 1. september.

Syrien blander sig

Der bor en betragtelig kurdisk befolkningsgruppe i Syrien ligesom i Tyrkiet, Irak og Iran, og de benytter borgerkrigen til at styrke deres stilling i den nordlige region af Syrien, mens Bashar al-Assad kæmper imod de sunni-baserede oprørere. PKKs leder Bayik afviser, at partisanerne har sendt folk og våben til Syrien for at hjælpe deres fæller i det land.

PKKs ledere mener ikke, at Bashar al-Assad vil falde indenfor en overskuelig tid, og de ønsker et forenet Syrien hverken under Assads Bath-regime eller al-Qaedas ledelse. Kurderne har etableret sig stærkt med militær kontrol og sågar nye gadenavne i området, fortæller The New York Times.

Kurderne er Syriens største etniske gruppe med 9 procent af befolkningen på 22 millioner, og de er nu i konflikt med islamitiske oprørere, der ønsker at oprette en islamisk stat i Syrien. Kurderne satser på demokratisk selvstyre – ikke en selvstændig nation. Kurderne i Irak har opnået lokalt selvstyre – et forbillede.

Kurderne er et splittet folkeslag, der er spredt over disse 4 nationer. Efter første verdenskrig blev de lovet et selvstændigt land, men de blev snydt i fredsforhandlingerne, da vinderne trak de nye grænser. Tyrkiets leder, Tayyip Erdogan, er i heftig strid med Bashar al-Assad, men han advarer samtidig mod kurdisk autonomi i Syrien.

Skriv et svar