Over tusind frygtes begravet i ruinen

Antallet af omkomne ved et bygningskollaps i Bangladesh er i henhold til lokale medier torsdag morgen lokal tid steget til 175, og flere døde menes at ligge i ruinerne. Antallet af begravede kan være 1.600.

Daily Star Foto:Rasheed Shumon
Daily Star Foto:Rasheed Shumon

Mængder af pårørende flokkes stadig om den sammenstyrtede 9-etagers bygning for at finde overlevende, rapporterer BDNews24.com. Der trækkes konstant nye overlevende ud af den to etager høje ruin og køres til hospitaler i 30-40 ventende ambulancer.

Rana Plaza var hjemsted for en række virksomheder, herunder 5 tekstilfabrikker og Brac bank. Da der tirsdag opstod revner i bygningen evakuerede finansfolkene som de eneste besindigt deres lokaler på 1. sal, mens arbejder i tekstilfabrikkerne blev kommanderet på job trods den åbenlyse fare.

Vilkår

Bangladesh har slået sig op som verdens næststørste producent af ultrabillige tekstiler efter Kina. Adskillige fabrikker er flyttet fra Kina til Bangladesh og truer med at flytte til nye lande, hvor lønningerne er endnu lavere. Indtil nu slår Bangladesh dog bundrekorden.

Arbejdere udtalte til lokale medier efter kollapset onsdag, at de var tvungne at gå på arbejde, fordi de ellers kunne miste deres job. En fortalte til the Daily Star, at udeblev hun en enkelt dag, blev hun trukket for løn i tre dage.

National økonomi

Bangladesh kan ikke undvære indkomsterne fra de rige landes tøjmarkeder. Omkring 80 procent af eksportindtægterne kommer fra denne sektor.

Det sydasiatiske land har over 5.000 tekstilfabrikker med over tre millioner ansatte. Industrien anses for medvirkende til at løfte landets fattige, herunder især kvinder, ud af ekstrem fattigdom.

Forholdene for arbejderne er særdeles hårde. Landets minimumsløn for en tekstilarbejder er 212 kroner om måneden. Fagforeninger er nærmest ikke-eksisterende og deres organisatorer chikaneres og i et enkelt kendt tilfælde blevet tortureret og dræbt, skriver New York Times.

Uden tilladelser

Flertallet af ofrene synes at være tekstilarbejdere, der leverer beklædning til adskellige, herunder danske, tøjkæder i vesten. De første opgørelser viser, at over 1.000 af de 2.500 arbejdere er kommet til skade.

Bygningen bar navnet Rana Plaza og bygningsvedtægterne var ikke overholdt, rapporterer flere medier. Hele Plaza’en var opført uden tilladelserne i orden. Etagerne blev bygget en ad gangen og de bærende konstruktioner indeholdt kun 9 tynde jernwires, skriver Daily Star.

I henhold til avisen kan der ikke være tale om en ulykke, fordi der var klare faretegn på et kommende kollaps. Såvel bygningens management og logerende virksomheder var advaret af synlige revner.

Bange tekstilarbejderne blev beordret tilbage i arbejde tirsdag og igen onsdag af sikkerhedsfolk. Folk fik at vide, at alt var i orden og at sikkerhedsfolk havde godkendt forholdene.

Krav til underleverandører

For fem måneder siden brændte et lignende kompleks, Tazreen Fashions, med 112 omkomne til følge. Denne katastrofe fik tekstilfabrikkernes kunder til at øge kravene om sikkerhed for de ansatte, siges det.

Organisationer, der kæmper for arbejdernes rettigheder og sikkerhed beskylder køberne af de billige produkter for at presse priserne for meget.

Bangladesh har erklæret torsdag for national sørgedag og alle flag er på halv. Ofre og deres efterladte vil modtage erstatning fra det offentlige.

Undersøgelserne af bygningen ventes at tage 15 dage. Manageren af bygningen blev selv begravet men reddet. Ejeren er i henhold til Daily Star forsvundet efter sammenstyrtningen.

Skriv et svar