Afrikas største solcelle-anlæg til Ghana

Ghana agter at bringe sin produktion af grøn energi op til 10 procent af landets behov, selv om det vestafrikanske land er midt i et olieeventyr. Der er netop skrevet kontrakt om oprettelsen af Afrikas største solcelleanlæg i landet.

I det vestlige Ghana har et britisk energifirma lejet 183 hektarer, hvor et solcelleanlæg skal bygges (CC BY flickr CIAT International Center for Tropical Agriculture).

Der er tale om et 155 MW anlæg bygget af et britisk foretagende ved navn Blue Energy, hvis baggrund er et meget mindre anlæg i Storbrittanien. Solcellerne vil opgradere Ghanas el-produktion med 6 procent.

Ghana vil gerne have 10 procent af sin egen energiproduktion på grøn produktion i 2020, og Nzema anlægget skulle sikre en pæn del af planen (20 procent) mål bliver opfyldt.

Solcelleanlægget ligger op ad the West African Power Pool el-net, der forbinder Ghana med Elfenbenskysten, Togo, Benin go Nigeria. Nettet har så rigeligt brug for mere elektricitet. Behovet for el stiger 10-15 om året.

Ambitioner

Ghana mener det alvorligt med sine investeringer. Landet er i markedet for at finde en milliard dollars til grønne investeringer. Blue Energys projekt koster 400 millioner og er færdigt i 2015. Dets finansiering sker i Storbrittannien.

Blue Energy lader vide, at det har store planer for udvikling af grøn energi i Vestafrika. Selskabet er ejet af nogle af Europas største kapitalfonde, der har 220 milliarder kroner i aktiver.

Byggeriet skulle starte i 2013 på et 183 hektar landområde i det vestlige Ghana, hvor der er sikret en 100 år lease. Som forudsætning for projektet har Ghana vedtaget en ny energilov, der garanterer en vis betaling for upload af grøn elektricitet.

Firmaet anslår, at energi-anlægget vil skabe en del lokale job og bidrage i sin levetid med 100 millioner dollars i skat til landets økonomi. Som en del af projektet vil der blive investeret i lokalsamfundet med skoler, sundhedsklinikker, undervisning og ikke mindst pålidelig energiforsyning.

Skriv et svar