Gyldne løfter fra Kenyas kandidater

Økonomi, fødevaresikkerhed og et forenet Kenya stod højt på de fleste af præsidentkandidaternes liste i landets anden debat mandag. Kenyanerne skal til stemmeurnerne d. 4. marts.

Kandidaterne har en række mærkesager til fælles. De fokuserer på korruption, uddannelse og et sundhedssystem, som alle har råd til. Men der er også forskelle. Nedenfor er et kort oprids af, hvorfor kandidaterne mener, at kenyanerne skal sætte kryds ud for deres navn på mandag.

Den førende kandidat efter debatten er Uhuru Kenyatta, søn af landsfaderen Jomo Kenyatta. Ohuru betyder frihed på Kiswahili. Han er indstævnet for den internationale domstol i Haag for forbrydelser imod menneskeheden efter sidste valgs uroligheder. Kenyatta er også landets rigeste mand (Al-Jazeera skærmbillede).

Efter debatten fører Uhuru Kenyatta i meningsmålingerne med 33 %, efterfulgt af Raila Odinga med 25 %, skriver The Kenyan Daily Post.

Peter Kenneth – KNC
Denne debat skal ikke handle om mig, men om vores land. Landet har store udfordringer som arbejdsløshed og fødevaresikkerhed og det kræver ordentlige ledere.
Verden har ændret sig, derfor vil gamle metoder heller ikke hjælpe. Det kræver nye metoder at løse disse problemer. Derfor vil vi have en ny ledelse, der vil forberede dette land til den fremtid, vi går i møde. Vi må vælge det rette for landet. Den rette ledelse. Vælg mig.

Uhuru Kenyatta – TNA
Vi har brug for en ny begyndelse. Fremtiden skal ikke bygges på had eller usamhørighed, men fokusere på de reelle udfordringer, som vi møder.
Vi har haft en voksende økonomi, men det har den gennemsnitlige befolkninge ikke kunnet mærke. Vi skal ikke fokusere på problemerne, men på løsningerne, de løsninger der kan transformere økonomien og landet, så vi kan få vores retmæssige plads i den globale økonomi. Vi vil arbejde for at sikre egenkapital, og vi vil have bedre fordeling af vores lands ressourcer.

Mohamed A. Dida – ARK
Jeg vil gerne lykønske befolkningen for sin store tålmodighed og undskylde for dårlig governance frem til nu. Mit budskab til dem er; Gud sover ikke og Gud slumrer ikke. Vi har en gud, der tager sig af os og bekymre sig for os. Hvorfor går vi ikke sammen og hjælpes ad? Vi deler samme problem. Vi må hjælpes ad alle sammen, vi er sammen om et fælles mål. Må gud hjælpe os på rette vej.

Skærmbillede fra den anden og sidste debat før valget den 4. marts (Al-Jazeera).

Raila Odinga – ODM
Vores koalition står over for forandring. Vi vil skabe jobs, og vi vil have en arbejdende økonomi, en 24 timers arbejdende økonomi. Det skal hjælpe os med at vokse og få os væk fra at være et tredjeverdensland til at være en “first world” økonomi. Det kan gøres, hvis vi bl.a. håndterer fødevaresikkerhed, infrastuktur samt bureaukrati og korruption. Vi har regeringserfaring, og vi vil forsætte.

Martha Karua – NARC Kenya
Jeg ser på mit barnebarn, og jeg ser begrænsede muligheder og håb. Det her land har brug for dig og mig. Det har brug for en fast, tillidsfuld og forpligtet ledelse. Vi har alle flotte programmer, men de kan ikke blive implementeret uden ressourcer. Når vi har ledelser, der udnytter deres position og stjæler offentlige ressourcer, kan disse ikke implementeres. Jeg bekæmper korruption. Jeg er den leder, som I kan stole på.

Paul Muite – Safina Party
Først og fremmest vil jeg have en klar revision af skatteopkrævningerne. Det er ikke klart, hvor mange penge, vi indsamler. Jeg vil fokusere på økonomiske og sociale politikker, som vil løfte befolkningen og give kenyanerne muligheder. Jeg vil sikre, at alle kenyanere bor i et permanent stenhus med to til tre soveværelser, vand, lys og toilet, at alle kenyanere har nok at spise og, at alle har adgang til sundhedsydelser, der er til at betale. Jeg vil investere kraftig i landbruget og kunstvanding.

Musalia Mudavadi – UDF
Når man ser debatten, er det klart, at der er nogle meget polariserede holdninger i vores land. Jeg er det alternativ, der ikke vil polarisere. Jeg vil forene os som et hold, en nation. Jeg vil implementere vores grundlov effektivt, have en robust økonomi og sikre kenyanerne socialt. Jeg lover ikke mere, end jeg holder.

James Ole Kiyiapi – RBK
Vi har lovet usædvanlige ændringer, derfor må vi også have usædvanlig politik. Selvom vi ved vores ledere har fejlet, genvælger vi dem igen og forventer stadig noget nyt. Jeg er her, fordi jeg vil forbedre fødevaresikkerhed, forbedre vores børns uddannelse, forene landet og kenyanerne til en nation. Jeg vil bryde med fortiden. Det handler ikke om os otte, der vil være præsident, det handler om vores skæbne og dette lands skæbne. Du har en chance for at give os alle en ny chance. Giv mig din hånd, og vi kan bryde med fortiden.

Electionskenya har redigeret indhold fra den anden debat, hvor kandidaterne fortæller, hvad de vil gøre for Kenya.

By Kiki Hynding Hansen

Kiki Hynding Hansen Kiki Hynding Hansen, journalist for Verdensnyt.dk, studerer journalistik og International Development på Roskilde Universitet. Hun beskæftiger sig med udvikling og internationale aspekter, bla. gennem projektledelse i den globalt orienterede forening Rapolitics.

Se alle artikler

Besøg website

Related Posts