Del af Uganda klæder sig i sort

Ugandiske regeringsmedlemmer fra den nordlige region Acholi klædte sig i tirsdags i sort til en pressekonference som et symbol på den sorg og uretfærdighed, Norduganda udsættes for efter at være blevet snydt for millioner af nødhjælpspenge fra blandt andet Danmark.

Millioner doneret til udvikling i det koflikthærgede Norduganda er forsvundet (CC BY flickr neiljs).

Svindelaffæren i den ugandiske regering tilbage i november sidste år blusser op igen. Tirsdag krævede regeringsmedlemmer fra den nordlige region, Acholi, at regeringen skal foretage en grundig undersøgelse af alle nødhjælpsprogrammer, der vedrørte Norduganda for at finde frem til de regeringsmedlemmer, der svindlede med op til 150 millioner kroner, skriver Allafrica.

T-shirts med print

Ved pressekonferencen i tirsdags var samtlige regeringsmedlemmer fra Acholi-regionen klædt i sorte t-shirts med teksten ”Architects of PRDP theft worse than Kony’s LRA” (Arkitekterne bag PRDP-tyveriet er værre end Kony’s LRA).

Budskabet er, at svindlerne i regeringen, som stjal penge fra PRDP-programmet, skulle være værre end guerillakrigeren Konys årelange krigsførsel i Uganda, skriver The Daily Monitor.

PRDP

PRDP står for Peace, Recovery and Development Plan for Northern Uganda, og er et af programmerne for stabiliseringen og udviklingen af det krigsramte, nordlige Uganda, finansieret af bistand fra Danmark, Norge, Sverige, Irland og Storbritannien, ifølge U-landsnyt. Konkret skulle det blandt andet udmønte sig i forbedringen af sundhedsvæsnet, skoler, veje, vandforsyning og domstole.

Udlevering til Norduganda

De nordugandiske regeringsmedlemmer krævede tilmed, at de anklagede blev stillet for retten i Norduganda, for at ”tillade borgere at bevidne retfærdighed og heles [deraf],” fortæller Lowila Oketayot, næstformand i den nordugandiske gruppe i henhold til the Daily Monitor. Derudover krævede medlemmerne, at Nord- og Østuganda snarest skulle kompenseres for de penge, som oprindeligt var afsat til dem.

Tilbagebetaling og straf

Ugandas regering er i øjeblikket i gang med at tilbagebetale støttepengene fra donorlandene og har indtil videre kompenseret Irland (4 millioner euroer) og Norge (3 millioner euroer). Danmark kræver i øjeblikket 10 millioner kroner tilbage.

Efter svindelaffæren krævede donorlandene Norge, Danmark, Sverige, Irland, Storbritannien og Tyskland, som er del af støtteprogrammet JBSF (Joint Budget Support Framework, deres penge tilbage, og stoppede støtten til Uganda.

Støtten fra vestlige lande udgør 25% af Ugandas budget, og Storbritannien er den største bistandsyder, skriver Allafrica.

 

By Nikolaj Skydsgaard

Nikolaj Skydsgaard Journalist, Nikolaj Støve Skydsgaard, er uddannet Ba. Comm. og studerer Internationale Udviklingsstudier på RUC. Han beskæftiger sig med udviklingslande og internationale forhold.

Se alle artikler

Besøg website

Related Posts