Islamister kidnapper 7 i Nigeria

Sen lørdag aften blev syv civile kidnappet efter et angreb på en byggeplads i det nordlige Nigeria. Den islamiske gruppe, Ansaru, tager ansvar for angrebet og kalder det en hævn mod vestlig indblanding i Mali og Afghanistan.  

 

De kipnappede arbejdere var ansat ved et vejprojekt i det nordlige Nigeria (CC BY flickr e.r.w.i.n.).

Mandag tog en militant islamisk gruppe kaldet Ansaru ansvar for det væbnede angreb på en byggeplads i byen Jama’are i det nordlige Nigeria samt den efterfølgende kidnapning af syv civile personer af forskellig nationalitet. En sikkerhedsvagt blev dræbt. Det er det hidtil værste angreb på udstationerede arbejdere i Nigeria.

Jama’are ligger ca. 200 kilometer fra regionshovedstaden, Bauchi. Nigeria er Afrikas mest befolkede land med 160 millioner indbyggere og er groft opdelt i et islamisk nord og et kristent syd, skriver Reuters.

”Vi er alle i tårer”

De syv civile består af en brite, en græker, en italiener og fire libanesere, alle ansatte i selskabet Setraco, et libanesisk ejet byggefirma. Resten af de ansatte på byggepladsen blev søndag evakueret til sikrere steder i Nigeria.

Talsmand fra Setraco, John Ogbamgba, fortæller, at ”[vi] under ingen omstændigheder fortsætter med at arbejde på stedet, når vores kollegers liv er i fare. Vi er alle i tårer.” Setracos vejprojekt i Jama’are er blevet stoppet indtil videre, skriver PMNews Nigeria.

Nigerias præsident, Goodluck Jonathan, fordømmer kidnapningen og har ifølge en udsendt e-mail beordret sikkerhedsmyndigheder til at tage alle de nødvendige foranstaltninger for at finde og redde gidslerne, skriver Bloomberg.

Jihad

Gruppen Ansaru har ifølge Reuters forbindelse til Al Qaeda, og er i det sidste halve år blevet kendt internationalt efter en anden kidnapning. Den 20. december, 2012, kidnappede gruppen en franskmand, Francis Colump, som endnu ikke er fundet. Weekendens kidnapning er ifølge Ansaru hævn for ”overtrædelserne og grusomhederne begået mod Allahs religion af de europæiske lande i lande såsom Afghanistan og Mali,” udtaler de i en e-mail sendt til journalister, ifølge Bloomberg.

Gruppen anses af den britiske regering, som en ”terroristorganisation”. Den siges også at have løse forbindelser til en anden islamisk militant gruppe, Boko Haram. Boko Haram har været ansvarlig for over hundrede drab i de sidste tre år og søger ifølge BBC at indføre Sharia-lovgivning i Nigeria.

Nationalt problem

Kidnapninger er et udtalt problem i Nigeria. I den olierige, velstående og kristne sydlige region, Niger Delta, har adskillige kidnapninger fundet sted, dog oftest med løsesum som udvej; kidnapninger af udstationerede er en lukrativ forretning for kriminelle, da firmaer ofte betaler høje summer for deres ansattes løsladelse, skriver BBC.

Det er dog først efter et bredt oprør for to år siden, at radikale islamister er begyndt at operere med kidnapninger og væbnede angreb. De radikale islamisters oprør er angiveligt den værste sikkerhedsrisiko mod Afrikas største producent af olie. Vestlige lande udtrykker deres bekymring, og frygter, at grupperne vil alliere sig med Al Qaedas nordafrikanske fraktion, AQIM, især i forbindelse med urolighederne i Mali, skriver Reuters.

By Nikolaj Skydsgaard

Nikolaj Skydsgaard Journalist, Nikolaj Støve Skydsgaard, er uddannet Ba. Comm. og studerer Internationale Udviklingsstudier på RUC. Han beskæftiger sig med udviklingslande og internationale forhold.

Se alle artikler

Besøg website

Related Posts