Arrester statsministeren

Højesteret i Pakistan har beordret, at statsministeren bliver arresteret. Hans tilhængere er frustrerede i gaderne for at protestere. Her blander de sig med andre demonstranter, der belejrer parlamentet i protest imod korruption. De vil have præsidenten fyret.

Pakistans Højeste Ret (CC BY flickr ImposterVT)

Demokratiske Pakistan er ikke uvant med politiske kriser  afløst af årrækker med militærregeringer. Lige nu har der været en parlamentarisk periode, men ikke uden umådelig uro, indre stridigheder med Taliban og andre religiøse kræfter samt frihedsbevægelser i dele af landet.

Statsministeren

Raza Pervez Ashraf er ikke fysisk arresteret og hans justitsminister har bebudet, at regeringen på vegne af statsministeren vil appellere ordren, der er udstedt af Højeste Ret.

Selv for Pakistan er en arrestation af statsministeren udtryk for magtkamp på allerhøjeste niveau af samfundet. Ordren kommer samtidig med en prædikant har introduceret massedemonstration i byen.

Anklagen imod statsminister Ashraf handler netop om korruption mens han var minister for vand og elektricitet i en tidligere regering. Befolkningen er vrede over, at deres forsyninger af disse services aldrig er kommet i orden. Han nægter.

Prædikanten

En hidtil relativt ukendt karismatisk prædikant ved navn Muhammed Tahir-ur Qadri tog ordet i sin mund og har en enkelt måned skabt en massebevægelse af utilfredse, der vil korruption til livs. De balfarter nu til hovedsataden Islamabad og slår sig ned.

Qadri sidder lige nu i en skudsikker container udenfor præsidentpaladser og dirigerer enorme folkemængder, der vil have præsident Asif Ali Zardari til at forlade sin post. Prædikanten ser den politiske kadre som en sammenspist og korrupt bande af plydrene, banditter og tyveknægte. Det har han sagt på tv-reklamer.

Militæret

Indtil for få år siden styrede militæret Pakistan, enten gennem en diktator eller ved simpelt udøverlse af magt.

Lige nu, midt i den parlamentariske krise, lader generalerne, som om de slet ikke eksisterer. Folk i Pakistan spekulerer på, hvad de pønser på.

Højeste Ret

Bag kravet om at arrestere statsministeren står præsidenten for Pakistans Højeste Ret, Iftikar Muhammad Chaudhry, der særdeels aggressivt har skåret sig en skive af det storpolitiske spil i landet. Han fældede den tidligere statsminister Gilani i sommer.

Dommer Chaudhry er ikke bange af sig. Har har også angrebet flere generaler, der anklages for overgreb på menneskerettigheder og svindel ved valg gående flere årtier tilbage.

Oppositionen

Ude i den politiske opposition finder man en tidligere statsminister, Nawaz Sharif, der fik sparket ved en militærkup i 1999. Han har dog ikke været så meget i opposition, at han ikke har støttet en række demokratiske tilføjelser til grundloven, skriver NYTimes.com.

Der skal være valg i Pakistan om få måneder. Forskellige pakistanske medierapportertaler om kaotiske tilstande. Ingen ved, hvem militæret står bag, om nogen.

By Dan Larsen

Dan Larsen Redaktør Dan Larsen, Verdensnyt, har arbejdet som journalist med internationale forhold siden 1976. Artikelserien om "fattige lande" er delvis finansieret gennem et tilskud fra Danida. Alle er velkomne til at abonnere på nyhedsbrevet (Se øverst). Dan Larsen kan bookes til et foredrag med udgangspunkt i sitet og dets indhold.

Følg på Facebook

Se alle artikler

Besøg website

Related Posts