Cuba tillader nu udrejse

Folk i Cuba står i kø for at komme ud at rejse. Som en af de mere synlige reformer i Cuba er kravet om udrejsevisa forsvundet fra landets lovgivning. I princippet kan statsborgere nu rejse ud og ind, som det passer dem. For borgerne i tillukkede Cuba er den slags sensationelt.

Mange ventes at rejse ud af Cuba, men nu med mulighed for at vende tilbage og uden at købe et dyrt exit-visum (CC BY flickr Nouhailler).

Fra at leve i et næsten hermetisk tillukket land, hvad udrejse angår, skifter forholdene nu til almindelige for de fleste lande. Det betyder således, at cubanere med familie i udlandet nu kan få lov at rejse på besøg. Der bor over en million af cubansk afstamning i Florida.

Ikke alt frit

Alt er naturligvis ikke frit med den nye reform, som præsident Raul Castro har gennemført. Hensyn til national sikkerhed kan stadig forhindre udrejser, men tilsyneladende kan menneskeretsaktivister og læger få lov til at forlade landet uden særlige problemer, fortæller AP.

Nu er problemet for cubanerne, at de ikke selv har penge til at købe billetter for – eller at de ikke kan få visum til USA, fordi de kommer fra det forhadte kommunistiske ørige ud for Florida. Langt flertallet af de rejsende vil til USA for at besøge familie og smage kapitalismens frugter.

Nu ikke alt for mange

USA vil søge at forhindre en ny bølge af illegale (udokumenterede) immigranter. Dette i en tidsalder, hvor millioner deporteres til Mexico og El Salvador, fordi de illegalt opholder sig i USA efter en ulovlig “forlængelse” af besøgsvisa.

De nye regler er ganske liberale, idet en cubaner nu kan opholde sig i udlandet i hele to år uden at miste sit cubanske statsborgerskab elelr ejendom. USA har fået et nyt problem, idet tilrejsende cubanere nærmest uden restriktioner efter et år har fået arbejds- og opholdstilladelse, hvis de ellers kom fra Cuba. Andre ville blive anset for illegale indvandrere.

Nu kan antallet blive lidt for højt og tvinge USA til at lukke for den vidt åbne indgangsport.

Kom bare tilbage

Ved tidligere politiske indgreb overfor cubanere, der vil på rejse af en eller anden grund, har truslen om at miste deres ret til at vende tilbage og tabet af deres statsborgerskab været en seriøs blokering af lysten til at rejse. Tidligere skulle en cubaner også skaffe 500 dollar for bare at ansøge om udrejse, uden garantier for at få tilladelsen, forklarer International Business Times.

Cuba er parat til lidt af en exodus, selv om det slet ikke er let at få aftaler på udenlandske ambassader for at skaffe visum. Der er oprettet 195 paskontorer, der skal betjene befolkningen. Og med en invitation, et visum og en billet i hånden kan de forlade landet og vende tilbage.

Cuba oplevede en sand folkevandring af borgere, der ville til USA, Spanien, Mexico, Sverige, Canada og andre lande efter revolutionen i 1959. I adskillige år var det mest overklasse og lyshudede, de rejste ud for aldrig at vende tilbage. Flere bølger af udvandrere er set historisk.

Fra 1865-73 sikrede USA en luftbro med to daglige flyvninger fra Cuba med politiske i alt 265,297 flygtninge. I 1980 opstod Mariel flugten, der blev drevet af lystbåde fra Miami. Det menes 125.000 cubanere lykkedes at forlade landet til fordel for USA, trods myndighedernes forsøg på at forhindre masseindvandringen, der også omfattede kriminelle.

 

By Dan Larsen

Dan Larsen Redaktør Dan Larsen, Verdensnyt, har arbejdet som journalist med internationale forhold siden 1976. Artikelserien om "fattige lande" er delvis finansieret gennem et tilskud fra Danida. Alle er velkomne til at abonnere på nyhedsbrevet (Se øverst). Dan Larsen kan bookes til et foredrag med udgangspunkt i sitet og dets indhold.

Følg på Facebook

Se alle artikler

Besøg website

Related Posts