Bolivia vinder coca-krigen

Mandag skal der være nationalfest i Bolivia, fordi flertallet i FN har bøjet sig for Bolivias krav om at legalisere befolkningens tygning af coca-blade. Siden 1961 har bladene af coca-busken sådan set være internationalt bandlyst, fordi de indeholder råstof til narkotikummet kokain. Nu er det helt OK og afkriminaliseret.

Ved en festivitas blandt naturlæger i Bolivia i december blev der uddelt coca-blade til alle som en tradition (CC BY Dan Larsen).

Bolivia er godt nok et coca-land og verdens tredjestørste producent af de forkætrede blade, men samtidig er tygning af coca et hedt emne i højlandet, hvor unge og gamle tygger bladene daglig. Saften er en stimulant, der fordriver træthed og mangel på ildt ved hårdt arbejde i Andesbjergene.

Det fattige sydamerikanske land, styret af oprindelige folk, har sågar en viceminister for coca.

Morales coca-diplomati

Bolivias præsident Morales har om nogen været coca’ens aktivist nummer 1. Han er selv tidligere coca-bonde, er stadig leder af bøndernes producentforening, og så har han siden sit valg i 2005 trodset alverdens ved at tygge bladene offentligt og spotte dem med caco-kunst som statsgaver. Også Danmark har kæmpet imod accept af coca-tygningen.

Evo Morales og Bolivia trak sig sidste år fra FNs narkoudvalg og konvention om narkotika, fordi landet ikke kunne få den ønskede dispensation for sin kulturelle tradition, der går tusinder år tilbage. Kun 15 lande har i 2013 protesteret imod en dispensation for coca, så derfor er vejen nu farbar.

De 15 lande var USA, Mexico, Japan, Rusland, Canada, Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Sverige, Finland, Portugal, Israel og Irland. Der skulle 62 lande til at blokere for Bolivia. Med USA i førerstillingen mener de, at accepten af coca-produktion vil føre til øget udbud af kokain på verdensplan, skriver BBC.

Kampen imod narko

At Bolivia atter er med i FNs narkoudvalg og landets traditionelle brug af bladene er accepteret betyder, at Bolivia fremover kan få internationale midler til brug for bekæmpelse af narkotikatrafik og -misbrug. Landet gør sig stor umage for at vise verden, at det ikke er et narko-demokrati og ærligt forsøger at begrænse produktionen.

Evo Morales forsvarede i Geneve sidste år tygningen af coca og fremhævede, at “vi er ikke narkomaner, fordi vi tygger coca.” Det forhindrer dog ikke, at landets overproduktion af coca-blade går direkte til narkofremstilling.

I øvrigt fremhæver bolivianske læger, at den stimulerende og mildt vanedannende effekt af tygningen rent faktisk udgør et stigende misbrugsproblem, der ikke mere er isoleret blandt bønder og minearbejdere med også er vidt udbredt på universiteter blandt unge.

 

By Dan Larsen

Dan Larsen Redaktør Dan Larsen, Verdensnyt, har arbejdet som journalist med internationale forhold siden 1976. Artikelserien om "fattige lande" er delvis finansieret gennem et tilskud fra Danida. Alle er velkomne til at abonnere på nyhedsbrevet (Se øverst). Dan Larsen kan bookes til et foredrag med udgangspunkt i sitet og dets indhold.

Følg på Facebook

Se alle artikler

Besøg website

Related Posts