Globalt gratis folkeuniversitet

Selv for velstillede i middelklassen er tanken om at studere ved USA/verdens allermest berømte universiteter … en drøm. Det koster en bondegård og i øvrigt er det svært vanskeligt at komme ind. For de fleste er det mere effektivt at tage kurserne gratis på internet.

Illustration fra præsentationen af et kursus i computergrafik

En international trend med hypervækst i USA er MOOC, massive gratis online kurser. Det mest omtalte er det kun et år gamle Coursera, der er eksploderet til at omfatte 213 kurser fra 33 universiteter for elite-studerende. Tilbuddet er accepteret af 2,5 millioner studerende og læreivrige globalt.

Alle velkomne

Optagelse på amerikanske eliteuniversiteter er kun en brøkdel af ansøgerne, og den finansielle krise gør selv mindre berømte universitetet uopnåelige for flertallet. Det fik to professorer ved Stanford University, Daphne Koller og Andrew Ng, til at smække dørene vidt åben og invitere verden indenfor gratis.

Indtil videre er der ingen penge i det for grundlæggerne af dette tilbud eller alle de andre af slagsen som Udacity og edX, men de er på vej mod løsningen. Mens det hele fortsat skal være gratis for hele klodens befolkning, kan man snart mod betaling få beviser for sin gennemførte deltagelse og på den måde globalisere online uddannelse.

Kursusudbuddet er vildt stort og bestyres af ofte berømte forelæsere i f.eks. genetik, ernæring eller internationale forhold.

Mobiltrend

En anden udvikling, der viser at moderne teknologier er ved at forandre uddannelsessystemerne på samme måde som bogbranchen stirrer digitalisering i øjnene. I løbet af de sidste tre år har et mobilsystem (i USA) ved navn StudyBlue fået 2,5 millioner brugere og tilbyder 100 millioner forskellige studietilbud.

Det hele startede i 2009 for universitetsstuderende, men siden kom gymnasiaster til og de leverer nu en tredjedel af indholdet. Lavere niveauer på uddannelsesstigen har meldt sig, fordi så mange har smarte telefoner, og de unge kan lide at bruge dem.

I dette tilfælde er det ikke universitetskurser med berømte professorer og forskere, men hjemmegjorte materialer – som oftest skabt af de studerende selv. Det er cool at lave huskelister, flashkort eller quizzer til andre, så de bedre kan lære og huske via deres digitale dimser.

Det hele foregår på engelsk.

 

By Dan Larsen

Dan Larsen Redaktør Dan Larsen, Verdensnyt, har arbejdet som journalist med internationale forhold siden 1976. Artikelserien om "fattige lande" er delvis finansieret gennem et tilskud fra Danida. Alle er velkomne til at abonnere på nyhedsbrevet (Se øverst). Dan Larsen kan bookes til et foredrag med udgangspunkt i sitet og dets indhold.

Følg på Facebook

Se alle artikler

Besøg website

Related Posts