Islamister besætter mere af Mali

Situationen er spændt i det nordlige Mali. Men Malis hær har ikke reageret på, at islamistiske oprørere har udvidet deres territorium, tre dage inden fredsforhandlinger begynder i Burkina Faso

Kvinder i Mali passer deres arbejde med maden (CC BY flickr Jean-Louis POTIER).

Byen, som islamister har besat den 7. januar, hedder Boré. Den ligger ved den nationale hovedvej, som forbinder Malis hovedstad Bamako med hele det nordøstlige Mali. Byen er mest kendt for en smuk gammel moske bygget i ler og et ugentligt marked. Nu er det nye tider i den lille by.

Lokale observatører har de seneste dage rapporteret om troppebevægelser i det nordlige Mali. Islamistgrupper har været samlet i landsbyen Bambara Maoudé midtvejs mellem Timbuktu og byen Douentza. Her har de etableret en flybase, og der er rapporter om forstærkninger fra hele det besatte område i Nordmali samt fra den nigerianske terrorgruppe Boko Haram.

Oprørerne er fordelt i mindre grupper og igen spredt over et større område. Og i dag rykkede de mod syd og besatte byen Boré med 50 tungt bevæbnede køretøjer. Boré ligger 80 kilometer vest for byen Douentza, der indtil i dag har været frontlinieby for de islamistiske oprørere.

Fra Boré er der kun 110 kilometer til Sevaré, som huser Malis største militærbaser i området. Men Malis hær har ikke reageret på den nye besættelse.

Den 10. januar 2013 begynder fredsforhandlinger i Burkina Fasos hovedstad Ouagadougou mellem en del af oprørsgrupperne og Burkina Fasos præsident Blaise Compaore, som er leder af forhandlingsgruppen i den vestafrikanske samarbejdsorganisation CEDEAO.

I december 2012 gav FN grønt lys til en international intervention i Mali. Det fik i første omgang den islamistiske oprørsgruppe Ansar Diné og tuaregoprørerne MNLA til at melde sig forhandlingsvillige og kompromissøgende. Islamisterne i MUJAO og Al-Queda gruppen AQMI holder sig ude af forhandlingerne.

Siden har Ansar Diné skærpet sine krav og forlanger nu, at Mali enten får sharialov i hele landet eller bliver delt, så Nordmali fortsat kan blive styret efter sharia.

Måske skyldes islamisternes skærpede krav, at der først er udsigt til en international intervention i september 2013. FN ønsker et demokratisk valg i Mali inden en invasion, og der er behov for tid til at træne og opbygge hæren inden et angreb.

By Lise Blom

Lise Blom Lise Blom er journalist med speciel viden om Mali og Vestafrika efter adskillige års ophold i området og arbejde som rejseleder. Hun deler sin viden her på verdensnyt.dk og skriver i øvrigt en rejseblog om sine eventyr i Afrika. Følg linket til Lises hjemmeside.

Se alle artikler

Besøg website

Related Posts

Et svar på Islamister besætter mere af Mali

  1. Al-Jazeera tager historien om islamisternes ekspansion op i dag (torsdag). I henhold til tv-netværkets kilder er Malis hær nu aktiv i kampene.