Beskyttelse af arbejdere ikke prioriteret

I årevis har forholdene på arbejdspladserne i tekstilindustrien i Asien tiltrukket voldsom kritik for arbejdsmiljøet. Blandt de mest udskældte lande er Bangladesh, der har styrket sin økonomi netop på billig produktion af beklædning.

Arbejderne ser ud til at skulle betale for fornøjelsen baseret på verdens laveste månedsløn på 208 kroner.

Kunde vælger tekstiler i et af firmates mange tusinder markeder – prisen er altid billig (CC BY flickr Walmart Corporate)

Verdens største detailhandler og en brutal forhandler af billige priser, amerikanske Wal-Mart, er landet i et problem, fordi en fabrik brugt af flere underleverandører den 24. november brændte med og efterlod 112 døde arbejdere. Firmaet køber for over en milliard dollars tekstiler i landet.

Wal-Mart, der for tiden også er involveret i bestikkelsessager i Mexico, Brasilien, Kina og Indien, bedyrer sin uskyld og fremhæver sine klare krav til, at underleverandører aldrig bruger usikre fabrikker. Fine ord, men interne dokumenter beskriver det modsatte.

Brandsikkerhed dårlig

Tazreen Fashions brændte ned. Flere inspektioner fra 2011 og 2012 gjorde gældende, at der var alvorlige overtrædelser af sikkerhedskrav som f.eks. at der manglede brandalarmer, brandsluksningsmateriel og at flugtruter var blokerede. detaljerne er fremskaffet af en aktivistgruppe og delt med The New York Times.

Wal-Mart er ikke overraskende mål for kritik, fordi verdens største detailhandler sætter normer for underleverandører og ander i industrien. FGirmaet er klar over sin rolle og praler sådan set med sine fine standarder indenfor CSR, Corporate Social Responsibility. På papiret ser 9.737 inspektioner på 8.713 fabrikker ud af noget.

Efterfølgende branden har ledelsen i Wal-Mart atter lovet at gøre noget ekstra ved brandsikkerheden hos sine underleverandører i Bangladesh. Trods gentagne rapporter efter inspektioner synes det ikke muligt at gøre noget effektivt ved problemet.

By Dan Larsen

Dan Larsen Redaktør Dan Larsen, Verdensnyt, har arbejdet som journalist med internationale forhold siden 1976. Artikelserien om "fattige lande" er delvis finansieret gennem et tilskud fra Danida. Alle er velkomne til at abonnere på nyhedsbrevet (Se øverst). Dan Larsen kan bookes til et foredrag med udgangspunkt i sitet og dets indhold.

Følg på Facebook

Se alle artikler

Besøg website

Related Posts