Tre års fængsel for at tvivle på Gud

Næsten hele verdens befolkning (84 procent) tror på en Gud; bare ikke den samme. Og så er der dem, der tillader sig at tvivle.

Sådan en er Alber Saber fra Egypten, der nu sidder i fængsel af den grund. Under det nye islamiske styre i Egypten, ledet af Mohamed Morsi, er antallet af blasfemisager eksploderet, oplyser Amnesty International.

Religiøs intolerance er udbredt. En boliviansk naturlæge sender ofringer til Moder Jord og slår samtidig korsets tegn som katolik (CC BY Dan Larsen)

I henhold til den netop vedtagne grundlov er det strafbart at kritisere religioner. Godt nok rummer artikel 45 i den nye forfatning en beskyttelse af ytringsfrihed, men den undermineres af artikel 44 og 31, som forbyder henholdsvis kritik af religioner og individer.

Manglende tolerance overfor anderledes tænkende er ganske almindeligt globalt og fører ofte til forfærdelige overgreb imod andre. Rasende folkemængder er set i protester imod andre.

Alber Saber

Sagen om Alber Saber er beskrevet af Amnesty International, der finder hans dom for blasfemi absurd og et grotesk brud på den unge mands menneskerettigheder. Han var sådan set i overhængende livsfare og er blevet mishandlet i fængsel.

Alber Saber blev arresteret i sit hjem i Kairo den 13. september 2012, efter at en vred menneskemængde havde omringet moderens hus og truet med at dræbe ham. De anklagede ham for ateisme og beskyldte ham for at promovere den islam-kritiske film Innocence of Muslims, hvilket viste sig at være usandt.

Moderen ringede til politiet, som først reagerede næste dag. Men i stedet for at beskytte Alber Saber og moderen, arresterede de ham og konfiskerede hans computer og en samling cd’er. Alber Sabers advokat oplyser til Amnesty, at han ikke fik lov at føre nøglevidner under retssagen, og at politiet opildnede de andre indsatte i detentionen til at gennemtæve Alber Saber.

”Det er en vanvittig dom for en person, hvis eneste brøde er, at han har offentliggjort sine holdninger på internettet. Dommen vil ødelægge hans liv uanset om han skal afsone den eller ej, for nu er han stemplet for altid for at have krænket religion. Retten skulle have afvist sagen fra begyndelsen”, siger Hassiba Hadj Sahraoui fra Amnesty International Mellemøst-kontor.

Spiritualitet globalt

Det amerikanske Pew Research Center har netop forsøgt at sætte tal på religioner og religiøsitet. Man er nået frem til, at 5,8 milliarder mennesker på en eller anden måde er spirituelle, oplyser The Economist. Kristne synes at være den største gruppe med 31,5 procent af verdens befolkning. Herefter kommer muslimer med 23,2 procent.

Af de over en milliard mennesker, der ikke tror på en Gud, er der en omfattende spiritualitet. Folk tror på et eller andet. Mange af dem er fra ateistiske Kina, men næsten halvdelen af dem har sådan set bedt eller dyrket forfædre ved gravsteder det sidste år.

Og så er der 405 millioner mennesker, der holder sig udenfor de store mellemøstlige religioner (kristendom og islam) samt hinduisme og buddhisme. Der er masser af andre religioner som jødedom, shintoisme og folkelige trosretninger, der er så lokale, at de ofte kaldes overtro af de dominerende trosretninger.

By Dan Larsen

Dan Larsen Redaktør Dan Larsen, Verdensnyt, har arbejdet som journalist med internationale forhold siden 1976. Artikelserien om "fattige lande" er delvis finansieret gennem et tilskud fra Danida. Alle er velkomne til at abonnere på nyhedsbrevet (Se øverst). Dan Larsen kan bookes til et foredrag med udgangspunkt i sitet og dets indhold.

Følg på Facebook

Se alle artikler

Besøg website

Related Posts