Afklaret Bashar al-Assad vil dø i Syrien

Det kunne ikke falde Syriens præsident Bashar al-Assad ind at gå i eksil for at komme væk fra borgerkrigen i landet. Præsidenten fastslår som altid, at landet er i krig med fremmede magter, og at hans fjende er terrorisme. I et 25 minutters interview på engelsk i Damascus med den russiske tv-kanal RT siger han, at han vil leve og dø i sit eget land.

Skærmbillede af Bashar al-Assad fra interview på RT

De fremmede magters manipulation med befolkningen har altid været begrundelsen for konflikten i Syrien, set fra det nyrenoverede palads i Damascus. Truslen er konservative islamiske kræfter, siger han. Syrien er den sidste sekulære barriere imod de islamitiske horder, mener han.

Daglige kampe flere steder i Syrien gør forholdene værre og værre. Internationalt Røde Kors har svært ved at følge med i organisationens forsøg på at hjælpe humanitært. Assad truer med, at skulle fremmede invadere Syrien vil omkosningen “være højere end nogen har råd til at betale.”

Koalition imod al-Assad

De syriske oppositionsgrupper har indgået en ny aftale om koordineret kamp imod Bashar al-Assad styret, selv om flere grupper er i indbyrdes konflikt. Koalitionen omfatter såvel Det Syriske Nationalråd, SNC, der har været ført frem som den sande opposition, som mange andre grupper. SNC er presset til at slippe det synlige førerskab. Der vil blive dannet en form for eksilregering.

At al-Qaedas ledere opfordrer til modstand betyder ikke, at terrorgruppen og dens internationale jihadister er med i koalitionen. Hvis man lytter til iranske PressTV, et medie redigeret i Tehran, så er netop de fremmede jihadister problemet. Faktisk vil Syrien blive en salafistisk terrorbule, hvis ikke Bashar al-Assad beskytter både alawiter og moderate sunnier, mener en iransk ekspert.Bashar al-Assad er af samme mening. Han ser sig selv som barriere imod terror, ustabilitet i Syrien og en fremmed styret borgerkrig.

Spillet

Iran er dybt involveret i at hjælpe al-Assad styret med at overleve oprøret. Iran har investeret enormt mange kræfter i at få fodfæste for sine sekteriske shiitiske interesser i Syrien og blandt palæstinensere. Iran-Syrien fastholder, at deres modstandere er marionettet for Washington, Paris og London. Alle de vestlige magter har da også lovet forskellige former for støtte til oprøret.

Også Saudi Arabien og andre sunni-dominerende mellemøstlige lande er godt rædde for den iranske indflydelse i regionen. Af andre grunde afviser Rusland og Kina er gribe ind. Begge har økonomiske interesser i Syrien og ønsker at forhindre et nyt angreb som på Libyen. Der er ingen tegn på afmatning af borgerkrigen, der har kostet måske 37.000 menneskeliv og daglig forbløder befolkningen; ej heller lykkes våbenhviler eller mægling.

By Dan Larsen

Dan Larsen Redaktør Dan Larsen, Verdensnyt, har arbejdet som journalist med internationale forhold siden 1976. Artikelserien om "fattige lande" er delvis finansieret gennem et tilskud fra Danida. Alle er velkomne til at abonnere på nyhedsbrevet (Se øverst). Dan Larsen kan bookes til et foredrag med udgangspunkt i sitet og dets indhold.

Følg på Facebook

Se alle artikler

Besøg website

Related Posts