Olieselskab kan få historisk høj bøde

Det multinationale Royal Dutch Shell risikerer at få en bøde på over 30 milliarder kroner udstedt af Nigerias parlament som straf for en massiv olieforurening på 40.000 tønder ud for landets kyst sidste år. I disse dage debatterer politikerne, hvad de skal gøre.

Et sted i Niger deltaet er en gasledning brudt (CC BY via flickr.com sosialistisk ungdom SU).

Det aktuelle oliefelt producerer 10 procent af Nigerias olie og ligger over 100 kilometer fra kysten. Uheldet skete ved lastning af et tankskib. Selskabet argumenterer, at langt det meste af olie aldrig nåede til kysterne, men blev opløst af naturlige veje på havet.

Bøders niveau

Olieselskabet protesterer energisk, fordi de ikke kan se, at de har brudt love, og at der overhovedet ikke er hjemmel for bøder i den størrelse. Avisen Wall Street Journal har sammenlignet det foreslåede med andre olieselskabers bøder for forurening efter uheld; altså pr. tønde udledt råolie.

Det nigerianske parlament taler om en bøde, der er 30 gange større end den, BP kan forudse, såfremt erklæret skyldig i grove forsømmelse op til Deep Water Horizon katastrofen i Den Mexicanske Golf i 2010. Brasilien har pålagt Chevron en 12 gange mindre bøde for en forurening.

Royal Dutch Sheel har pumpet olie i Nigeria siden 1950′erne og har før forurenet ganske betydeligt. Her har bøderne være ganske minimale sammenlignet med de beløb, som parlamentets udvalg netop nu forhandler.

Store problemer

Olieselskabet er en stor spiller i nigeriansk politik og administration. Den britiske avis The Guardian citerede i 2010 lækkede kabler fra WikiLeaks for, at Shell havde folk i alle relevante ministerier og vidste om alt, der foregik.

For et år siden udtalte repræsentanter for FNs MIljøprogram (UNEP) i henhold til Reuters, at den nigerianske regerings olieselskab og Shell gennem 50 år har været ansvarlige for historisk miljøsvineri i Ogoniland i Niger deltaet. Det vil tage en milliard dollars og 30 år at forsøge at rette op på skaden, der har kostet lokalbefolkningen dyrt.

Shell er ophørt med at arbejde i Ogoniland efter internationale kampagner til støtte for lokalbefolkningen. Det betyder dog ikke, at forureningen er stoppet; olieledninger er nedslidte og lækker. Ej heller er vandalisme af olieledninger og olietyveri stoppet. Amnesty International kritiserer skarpt forholdene er undersøgelserne i deltaet.

By Dan Larsen

Dan Larsen Redaktør Dan Larsen, Verdensnyt, har arbejdet som journalist med internationale forhold siden 1976. Artikelserien om "fattige lande" er delvis finansieret gennem et tilskud fra Danida. Alle er velkomne til at abonnere på nyhedsbrevet (Se øverst). Dan Larsen kan bookes til et foredrag med udgangspunkt i sitet og dets indhold.

Følg på Facebook

Se alle artikler

Besøg website

Related Posts